Zeeman recepten.     
Zweetsokkies              Zeemans gerechten van Dick Rietel
Neem twee sneetjes wit brood smeer aan beide zijde boter leg op ieder een plak kaas naar smaak
Smeer behoorlijk wat sambal op een van de plakken kaas leg de andere snee er boven op met de kaas op elkaar.
Boter in de koekenpan tot deze goed bruin is leg het broodje in de koekepan en bak ze langzaam bruin zo,
dat de kaas geheel gesmolten is Ps regelmatig draaien en Lekker dat het is. Je word er wel spekvet van
. Toen moesten we zo hard werken dat dat wel weer verbrande maar tegenwoordig groei je er van dicht als je het te vaak eet

Met dank aan Wim K

-------------------------------------------------------

Schurfie

Bewaar je koude vlees van het middageten. (niet in de onafgesloten koelkast leggen anders is het weg)
Zorg voor wat zoete aardappelen Uien en knoflook Hotsaus en ketsup Sambal liefst zelf gemaakt
a. Snij de uien en bak deze goed bruin b. Voeg knoflook en hotsaus toe als het bruin is de licht gekookte
zoete aardappelen toevoegen c. Snij koudvlees klein en bak dit in een andere pan knapperig en gaar
d. voeg ketsup en sambal toe. c. voeg alles te samen en laat het ca 10 min met de deksel er op sudderen.
Daarna oppassen anders zit de gehele crew met je mee te eten als jij zit te smullen.

Met dank aan Wim K

--------------------------------------------------------

Irish stew. ( Ierse hutspot.) De eenvoudige weg ! ½ Kilo aardappelen, 500 gram winterpeen, 1 kleine groene kool, uien, 1 teentje knoflook, 500 gram mager lamsvlees of runderlappen, 25 gram boter, 1 tuinkruidenbouillonblokje, of 1 flinke El tijm en een El gehakte peterselie. Bereiding: Spoel het vlees af en dep het droog met keukenpapier. Bestrooi het vlees met zout en peper.Verhit de boter in een braadpan en bak het vlees aan beide zijde bruin.Haal het vlees uit de pan en bak de in ringen gesneden uien in 5 minuten voortdurend om scheppend glazig. Haal de uien uit de pan. Voeg 2 Dl water bij de boter en leg het vlees terug in de pan. Laat het vlees 1½ uur sudderen op een laag vuur en voeg daarna de geschilde en in blokjes gesneden aardappelen, uien en groenten toe. Laat het geheel met het tuinkruidenbouillonblokje nog 25 minuten doorkoken. Voeg zonodig nog wat water bij als u bang bent voor droog koken. Als alles gaar is: Neem het vlees uit de pan en giet het overtollige vocht af en meng de hutspot. Maak de hutspot op smaak met zout en peper.U serveert de hutspot op warme borden met in de hutspot een kuiltje met pittige jus.Wanneer u geen liefhebber bent van lamsvlees, kunt u de hutspot ook maken met riblappen of een bal gehakt met pittige mosterd

-----------------------------------------------------------------------

Irish stew.

1 kg Runderstooflappen, 2 flinke uien, 2 winterwortelen, 3 stelen bleekselderij,
3 El's bloem, 4 El's olie,
1 klein blikje tomatenpuree, ¾ liter vleesbouillon uit pot 
of tabletten, 1 Thl gedroogde tijm, 2 laurierblaadjes, 6 flinke aardappelen.
Voorbereiding: Snijdt het vlees in niet e kleine stukken. 
Snijdt de uien in halve ringen, de geschraapte winterwortel in plakjes
en de bleekselderij in halve boogjes. Doe de bloem met wat 
zout en peper in een plastic zak en doe er de stukjes rundvlees bij.
Schud tot de blokjes vlees rondom met de gekruide bloem 
zijn bedekt. Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 C°Verwarm de olie in een
grote braadpan die in de oven past 
en bak de blokjes vlees met niet teveel tegelijk op een hoog vuur rondom bruin.
Schept ze met een schuimspaan 
uit de pan. Voeg zonodig nog een scheutje olie toe en laat de ui de wortel en de bleekselderij
omscheppend bakken tot ze beginnen te kleuren.
Voeg de tomatenpuree toe en laat kort meebakken.
Voeg de bouillon, tijm en laurier toe en breng aan de kook. 
Schep het vlees erdoor en zet met het deksel op de pan.
1 uur in de voorverwarmde oven. Snijdt intussen de aardappelen 
in blokjes van circa 3 x 3 cm en schep ze door het vlees.
Zet de afgedekte pan nog circa 45 minuten terug in de oven 
Proef of er nog zout en/of peper bij moet.
Verwijder zo veel mogelijk de laurierblaadjes. 
Dit is een complete maaltijd 

--------------------------------------------------

Labskous.
1-1½ kilo uien, 1-1½ kilo aardappelen, 1 blikje cornedbeef, 250 gram vetspek in blokjes,
eventueel overgebleven vlees in blokjes gesneden, piccalilly, zure augurken, peper, zout
kruidnageltjes, wat nootmuskaat en een laurierblaadje.
Bereiding:
Spek zachtjes uitbakken. Aardappelen koken en uien smoren.
Na circa 20 minuten aardappelen, uien en de cornedbeef stampen, op smaak brengen met peper,
zout piccalilly, en het spek alles tot een lekkere smurrie stampen.
Serveren met in reepjes gesneden zure augurk en een kuiltje met pittige jus

----------------------------------------------------

American hashe.
1½ kilo aardappelen, 500 gram winterwortelen, 250 gram uien, 500 gram rund of varkensvlees,
laurierblad, kruidnagel, bouillonblokje.
Bereiding:
Aardappelen en wortels schillen en in blokjes snijden,
uien schoonmaken en grof snipperen. Het vlees lichtjes aanbraden,
daarna uit de pan nemen en in vierkante stukjes snijden.
Daarna het vlees met ruim water met laurierblad de kruidnagels en de peper
zachtjes laten koken tot ze zo goed als gaar is, daarna bouillon blokje toevoegen.
Daarna aardappelen, wortels en uien bij de bouillon en vlees voegen. 
Laten koken tot alles gaar is en er een soort soep met blokjes aardappel en wortel is ontstaan. 
Opdienen met brood. 

---------------------------------------------------------
Hete bliksem.
1 kilo aardappelen, ½ kilo zoete appels, ½ kilo zure appels, zout en peper
Breiding : 
Schil de aardappelen was ze en snijdt ze aan stukjes.
Schil de appels en snijdt ze in vieren en verwijder de klokhuizen.
Zet de aardappelen en de appels op in een bodempje wateren wat zout.
Kook alles in ongeveer 30 minuten gaar. Schenk eventueel war van het kookvocht af.
Stamp de aardappelen en de appels door elkaar en voeg peper en zout toe naar smaak.
Serveer met zuurkool spek of gehaktballetjes
-----------------------------------------------------------
Rijsttafelbelazer.
Is een oud scheepsgerecht.
recept. 
Benodigheden: 
500 g magere spekblokjes 
1 grote ui 
1/2 komkommer 
zout 
2 blikken bruine bonen 
piccalilly 
mosterd 
zilveruitjes 
atjar 
augurkjes 
evt. reepjes paprika 
1 theelepel sambal 
Bak de spekblokjes langzaam krokant. Pel en snipper de ui. Fruit de uisnippers 
Snij de halve komkommer in de lengte in kwarten. Snij de zaadlijsten weg en verdeel 
de kokommerkwarten in blokjes.
Bestrooi de komkommerblokjes met zout. Verwarm de bruine bonen.
Zet verschillende kleine kommetjes klaar en schep hierin piccalily, mosterd, zilveruitjes,
atjar, augurk (heel of in stukjes) en eventueel reepjes paprika.
Meng de blokje komkommer met de sambal.
Schep ook de uiringen en spekblokjes elk in een schaaltje.
Schenk wat van het uitgebakken spekvet over de bruine bonen en zet de schaal met
bonen in het midden tussen alle andere schaaltjes.
Laat ieder naar eigen genoegen de bruine bonen 'aankleden'. 
------------------------------------------------------------------

Rotmok 
rijst met hachee of een stoofpot van restjes vlees. 
Ik heb een gerecht van gebakken rijst, wat men in voormalig Indie gewoon Nasi 
noemt gevonden in het boekje "Aan tafel met Piet Heijn".
Benodigheden:
ca. 250 g gaar rundvlees
zout
1/2 theelepel suiker
2 eetl. sojasaus
1 eetl sherry
4 eetl. arachideolie
2 tenen knoflook
stuk gember wortel
3 lente uitjes
stuk witte kool
300-400 g gare rijst
1 ei
Snijd het gare rundvlees in dunne reepjes. Klop zout, suiker, soja, sherry en 1 eetl. 
olie doorheen en schenk het over de reepjes rundvlees uit. 
Laat het vlees ongeveer 15 minuten marneren.
Pel de knoflookteentjes
en pers ze uit. Schil het stukje gember wortel en raspt het vervolgens.
Snijd de lente uitjes in ringetjes.
Schaaf de kool. Verhit de overige olie in een ruime wok. 
Roerbak koolsnippers, ringetjes lenteui en gember 1-2 minuten.
Voeg dan de knoflook toe, roerbak 30 seconden en voeg dan de rijst toe. 
Klop het ei los in een kopje.
Voeg de reepjes vlees met de marinade toe en roerbak alles nogmaals 2 minuten.
Schenk het los geklopte ei
over de rijst, laat dit stollen en serveer de gebakken rijst in kommen.


Indonesische capucijnerschotel

aantal personen 4 
Goedkoop,lekker,snel 
smaak Pittig 
soort gerecht Hoofdgerecht 
hoofdingredient Peulvruchten 
in combinatie met Vlees 
bereidingstijd 20-30 minuten 
ingrediënten 1 zakje boemboe nasi goreng (Conimex) 400 gram varkensvlees 
2 eetlepels zonnebloemolie  
500 gram prei 1 groot blik capucijners 1 klein blikje ananas 
bereidingswijze Snijd het vlees in kleine blokjes. Snijd de ananas in stukjes. 
Week de boemboe nasi goreng volgens de aanwijzingen op de verpakking. 
Gebruik daarbij event. het ananassap. Bak het vlees in de olie bijna gaar. 
Bak de nasikruiden en de prei even mee.
Voeg dan de ananasstukjes en capucijners toe en sudder het geheel in ca. 8 min. gaar   
Eet smakelijk   
Ragnhild & Frans